pączki

Każdy z nas na pewno kojarzy smak pysznego pączka. Te uwielbiane przez wszystkich słodkości doczekały się nawet swojego święta zwanego w Polsce tłustym czwartkiem.  Jest wiele rodzajów pączków. Możemy zajadać się tymi tradycyjnymi, z różnorakim nadzieniem, oraz donatami, czyli pączki z dziurką. Mogą one być zdobione w piękny, artystyczny oraz jak najbardziej smakowity sposób. Poniżej przedstawimy 10 ciekawych faktów na temat tych pysznych słodkości.

 

  • Bomba kalorii
    Czy krążący mit o dużej ilości kalorii w pączku to prawda? Niestety na sposób wypieku tych pyszności musimy się liczyć również z kaloriami, które nam dostarcza. Wszystko jednak zależy od nadzienia i od ilości dodatków. Zwykły, klasyczny pączek o średniej wadze około 80 gramów posiada około 350 kilokalorii. W jego skład wchodzi jednak 6 gramów potrzebnego nam białka, 50 gramów węglowodanów, które dodadzą nam energii i około 13 gramów tłuszczu. Pamiętajmy jednak, że od czasu do czasu zjedzony pączek doda nam energii i pozwoli na chwilę przyjemności.
  • Tłusty czwartek
    Każdy z nas wie o świecie przypadającym pod koniec lutego zwanym tłustym czwartkiem. Dzień ten rozpoczyna ostatni tydzień karnawału i jest 52 dni przed Wielkanocą, przez co jest świętem ruchomym. Prawie każdy w ten dzień skusi się na przynajmniej jednego początka. Wśród polaków średnia zjedzonych pączków w ten dzień waha się od dwóch do trzech sztuk tych pysznych słodkości.
  • Słodka Kanada
    Badania wykazują, że największą popularnością pączki cieszą się w Kanadzie. Kanadyjczycy pałają największą miłością do pączków na świecie. Największą popularnością cieszą się tam donaty, czyli pączki z dziurką. W kanadzie znajduje się najwięcej pączkarni na świecie w przeliczeniu na jednego mieszkańca. Jest to koniecznie, by sprostać wymaganiom kanadyjczykom, którzy wprost uwielbiają jeść pączki.
  • Szczęśliwy pączek
    Wśród tradycyjnych gospodyń domowych istnieje tradycja szczęśliwego pączka. Panie domu, które piekły pączki wkładały do paru z nich orzecha. Według zwyczaju osobę, która znalazła go w swoim pączku czekało dużo szczęścia. Tradycja ta już coraz bardziej zanika, lecz jeszcze Prawdziwe gospodynie pamiętają i celebrują ten zwyczaj.
  • Najlepsze pączkarnie
    W Polsce istnieje wiele rankingów najlepszych pączkarni. Są one oceniane pod względem zapachu, kształtu, wielkości im większy tym lepszy, oraz konsystencji, czy jest lepka czy krucha. Naszej uwadze nie umknęła najlepsza pączkarnia we Wrocławiu – Bite a Donut. Pyszności w niej wytwarzane są z najwyższej jakości składników, co sprawia, że mają pyszny i niepowtarzalny smak. Pączki Wrocław – tylko z Bite a Donut.
  • Pączkowy rekord
    Co roku w Poznaniu odbywają się mistrzostwa polski w szybkości jedzeniu pączków. Każdy zawodnik ma przed sobą 10 pączków wygrywa ten, który skonsumuje je najszybciej. Wszystkie techniki jedzenia sa dozwolone. Rekord jedzenia pączków na czas został ustanowiony w 2015 roku przez Wojciecha Szybińskiego. Pochłonął on 10 pączków z zadziwiająco krótkim czasie 5 minut i 20 sekund. Jest to czas, którego do teraz nikomu nie udało się pobić.
  • Słony pączek
    Każdemu z nas pączek kojarzy się ze słodką przyjemnością. Tradycyjnie są one serwowane z dżemem, konfiturą, budyniem, a nawet owocami czy likierem. Są jednak koneserzy słonych pączków. Według nich najlepiej smakują pączki z boczkiem i słoniną.
  • Wielkość dziurki w pączku ma znaczenie
    Donuty, czyli pączki z dziurką pochodzą z ameryki. Tamtejsi naukowcy zauważyli ciekawy fakt. Przeanalizowano zależność pomiędzy wielkością dziury w pączku, a aktualną kondycją gospodarki Stanów Zjednoczonych. Im gorsza była sytuacja na rynku tym większa była dziurka w pysznym pączku, a co za tym idzie mniej ciasta w środku. Niestety za mniejszą ilością ciasta nie poszła obniżka cen donutów, lecz cena została niezmieniona.
  • Smażenie pączków
    Pączki są bardzo popularną przekąską na całym świecie. Tradycyjne polskie tłuste pączki smaży się na smalcu. Jednak wśród innych krajów sposób ich wypiekania nieco różni się od naszej rodzimej tradycji. Niemieckie pączki smaży się o wiele krócej niż nasze, dzięki czemu są znacznie mniej tłuste. W węgierskich pączkach natomiast nie uświadczymy nadzienia.
  • Twarde pączki
    Pochodzenie pączków sięga czasów starożytnego Rzymu. Jednak te pod słodką postacią powstały dopiero w XVI wieku. W czasach starożytnych pączki niczym nie przypominały dzisiejszych słodkości. Były to twarde kulki powstałe z ciasta chlebowego, najczęściej nadziewane słoniną.